Skip to main content

FORMIDLING, LÆRING OG ARRANGEMENTER

Formidlingsprogrammets mål er å gi publikum innsikt, fordypning i og begeistring for museets utstillinger om teknologi, vitenskap og medisin. Til utstillingene følger spennende formidlingsprogram med omvisninger og et bredt og variert utvalg av arrangementer og aktiviteter.

HELG- OG FERIEPROGRAM

For museets helge- og ferieprogram har det vært lagt vekt på å få til flere tekniske aktiviteter.
Museet har testet ut mange nye formidlingstilbud for både skolebesøk og helge- og feriepublikummet. Det har vært fokus på å utnytte synergien mellom Oslo vitensenter og de teknologiske mulighetene som ligger i den nye tele- og datautstillingen I/O. Vitensenteret har også hatt drift og opplæring på flere nye aktivitetstilbud i Teknolab.

I vinterferien kunne man løse ulike oppdrag i Teknoteket, kjøre dampveivals, lage en morsenøkkel eller lære grunnleggende programmering i koding med Sphero. Sommerferieprogrammet kom i fire varianter med ulikt fokus: Programmering, medisin og aktiviteter knyttet til I/O med kunstig intelligens og maskinlæring. De siste to sommerukene kunne de besøkende kjøre dampveivals og lage papir. I høstferien var det igjen Legofestival, for første gang siden pandemien. Nytt av året var Duplohjørne for de aller minste og morsomme oppdrag som løses ved hjelp av LEGO. Loddeverksted ble holdt i Teknolab.

Venneforeningens aktivitetsdager ble avholdt 22. mai og 20. november. I tillegg til museets ordinære aktivitetstilbud, fikk de besøkende bl.a. oppleve aktivitet med radioamatører, fikseverksted i samarbeid med Restarters, åpent Halvorsens verksted og ikke minst et damplokomotiv fra Norsk modell- og dampforening som de minste kan få kjøre rundt i, ute på museets terrasse. 

Helt frem til mai har vi hatt samarbeidsutstillingen Sand i maskineriet fra Nasjonalmuseet stående innimellom våre egne gjenstander og utstillinger. Spesielt ble rebusløypen for å finne en rekke av kunstverkene svært populær. Den ble kalt Skattejakten og fikk publikum til å oppsøke større deler av museet enn vi har vært vant til. Konseptet ble videreutviklet til en ny rebusløype hvor de
 besøkende kunne bli bedre kjent med utstillingene fra sommeren 2022.

I sommer laget våre formidlere Nitrogenis for de besøkende. Foto Haakon Bergseth

EKSTERNE ARENAER

De viktigste arenaene i 2022:

  • Museet har hatt vitenshow på Deichmann-filialene Bjerke, Linderud, Nordtvet, Stovner og Torshov, samt Sentrumsløpet.
  • Det har blitt blåst utallige såpebobler på to festivaler i Drammen, og på Eid-festivalen på Rådhusplassen.
  • I samarbeid med Deichman har museet arrangert Skaperfestival på Deichman Bjørvika med såpebobler, algoritmisk kunst og vinyltrykk. Festivalen hadde 17 000 besøkende.
  • I samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB hadde museet aktivitet på Verdens kuleste dag hvor barna fikk lodde sine egne robotinsekter.
  • Aktiviteter med Talenthuber på Persbråten, Hellerud og Hersleb finansiert av Sparebankstiftelsen DnB og Talenthub på Kongsberg finansiert av Ferd.
  • Våren 2022 var det aktivitet og samarbeid på tre ungdomsklubber.
  • Det har blitt holdt mange eksterne lærerkurs: Talesenteret har kurset 480 lærere og 393 har fått kurs i programmering gjennom Super:bit-prosjektet.
  • I samarbeid med Arbeidermuseet, Oslo museum har museet arrangert Bryggerivandring på historisk grunn i Oslo ledet av bryggerihistoriker og konservator ved museet Ingebjørg Eidhammer og mikrobiolog Tore Hage fra Ringnes.
  • I samarbeid med Arbeidermuseet, Oslo museum og Bydel Sagene arrangert Akerselvamaraton, Akerselva, du rene og blå, formidlende vandring oppover langs elva fra Vaterland bru.
  • I samarbeid med Computas og IKT-Norge arrangerte museet en Frokostprat under Arendalsuka, Teknisk museums nye storsatsning - en nødvendig arena for å lykkes med AI/KI.
  • Den regionale virksomhet på teleområdet har i 2022 bestått av omvisning og formidling av telehistorie på Lødingen telegrafstasjon. Teknisk museum eier Bergen Radio sendestasjon på Rundemanen i Bergen. I 2022 er det etablert nytt vann- og sanitæranlegg som legger til rette for mer omfattende formidling sommeren 2023 i samarbeid med Museum Vest. 
To barn leker med fiskespill

Fiskespillet er alltid like populært. Foto: Håkon Bergseth


LÆRINGSTILBUD TIL SKOLE OG BARNEHAGE

I 2022 var skolebesøket på 47 410 på museet, 2 073 på arenaer utenfor museet og 244 på det digitale læringstilbuder Kodekraft. Totalt endte skolebesøket på 47 410, noe som var 24 396 flere enn i 2021. Barnehagebesøket endte på 7 237, som var en oppgang på 5 589 fra 2021. Totalt fikk 35 204 elever, lærere og barnehagebarn et læringstilbud, en økning på 18 950 fra 2021.

Skoletilbudet strekker seg over flere fagfelt, som historie, medisin, samfunnsfag, naturfag, programmering og matte. De nye tilbudene i 2022 var: Bygg fremtidens plattform i LEGO (tilbud begrenset til 3 uker), Programmering av kunstig intelligens på micro:bit (8.-10. trinn og VGS) og Kreativ programmering og algoritmisk kunst (8.-10. Trinn og VGS). Sistnevnte var veldig populær blant 8.-10. trinn. For barnehage, var Utforske strøm med Oskar et nytt tilbud i 2022. 

Temaer/læringstilbud hvor flest skoleelever fikk et tilbud i 2022, var Vitenshow, Kropp og helse, Høydepunkter, Den industrielle revolusjon og programmering. Programmering fikk en nedgang i antall elever, da Super:bit gikk fra å være et elevtilbud, til å bli et lærerkurs i 2022. Med de nye programmeringstilbudene i tilknytning til tele- og datautstillingen I/O, er programmering fortsatt blant de mest populære temaene.

Skolebesøket i 2022 normaliserte seg etter to år med pandemi. Besøkstallene er høyere enn sist normalår i 2019. Antall elever på skaperaktivitetene og Vitenshow har økt siden 2019, for Den industrielle revolusjon har elevbesøket doblet seg, og formidling i tilknytning til Instrument-utstillingen har tredoblet seg siden 2019. Abonnementsordningen for bydel Nordre Aker har fortsatt i 2022, 5 684 elever og lærere benyttet seg av tilbudet. Dette er en økning på 275 fra 2021. I bydelen var det registrert per 5. desember, 6 732 personer mellom 6 og 15 år. Det vil si at en stor andel av bydelens barn besøker museet via skolen.

Barnehagetilbudet i 2022 har bestått av Dragen Berta og Utforske strøm med Oskar. Sistnevnte var nytt i 2022 og ble lansert i november. Antall barnehagebarn på et læringstilbud, har i 2022 doblet seg fra sist normalår i 2019. Det totale besøkstallet fra barnehager har fortsatt vært lavt sammenlignet med 2019. Nedgangen fra 2022 til 2019 er rundt 60%. Museet har i 2022 hatt en prøveordning i samarbeid med bydel Nordre Aker, hvor barnehager fikk gratis inngang fra august til desember. Rundt halvparten av barnehagebesøket i denne perioden var fra Nordre Aker. I 2022 samarbeidet museet med Mobil minimuseum, med å lage to rullerende kasser med et formidlingsopplegg til barnehager og 1.-2. trinns AKS-grupper, med medisinsk tema.

Birkelands verdensrom i utstillingen Instrument. Foto: NTM/Thomas B Fjærtoft. 

DIGITAL FORMIDLING

I løpet av pandemien i 2020 og 2021 ble mange nye digitale formater testet ut og kompetansen på dette har økt betraktelig. Innenfor digital formidling og produksjon har aktiviteten i 2022 vært betydelig lavere enn under pandemien.  Ett digitalt skoletilbud kalt Kodekraft gikk som planlagt frem til sommerferien. Kodekraft er innføring i programmering for ung. trinnet. Etter ferien ble tilbudet gjort om til fysisk tilbudet etter ønske fra skolene. Tre andre digitale tilbud har også utgått på grunn av manglende bestillinger. Dybdeintervjuer med lærere viser at elevene ønsker fysiske aktiviteter og fysisk undervisning og skolene derfor styrer unna digitale tilbud.  

Det er viktig å teste ut kombinasjonen av fysiske og digitale formater. Vi har utviklet en ny familieløype som kombinerer fysiske gjenstander i utstillingene med filmsnutter de besøkende kan se på mobilen sin. I 2022 ble det utviklet en boks med en mini-utstilling om arbeidsliv fra 1950 - 1980 som sykehjem kan bestille i form av tekster, bilder og gjenstander med bl.a. en fortellerboks som setter i gang musikk, filmer og stillbilder. Det ble også laget to rullerende kasser med et formidlingsopplegg til barnehager og 1.-2. trinns AKS-grupper, hvor barna får høre om livet i gamle Christiania og blir kjent med Maren i myra. Gjennom mobilappen Bædi og Børdi kan barn få høre om flere av museets gjenstander på en morsom og kreativ måte. 

Gjennom mobilappen Bædi og Børdi kan barn få høre om flere av museets gjenstander på en morsom og kreativ måte.

Fra medisinutstillingen Liv og Død, hvor digital formidling har vært gjennomført i 2022.  Foto: Lars Oppstad

ARRANGEMENTER OG KONFERANSER

Museets arrangementsprogram til utstillinger, forskning, arkiv og samlinger startet gradvis opp igjen da tiltakene rundt arrangementer lettet tidlig på året. Noen utsatte arrangementer fra fjoråret ble gjennomført i 2022.

Åpningsarrangementer

I år lanserte Teknisk museum den største utstillingssatsingen i museets historie - I/O en AI-drevet utstilling om tele- og datahistorie. Startskuddet for utstillingen gikk den 7. april, høytidelig åpnet av H.K.H. Kronprins Haakon. På programmet sto innlegg fra kuratorene Dag Andreassen og Henrik Treimo,  grunnleggende partner for Snøhetta og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen og direktør for Teknologirådet Tore Tennøe, som også ledet en samtale med professorene Taina Bucher og Morten Goodwin om AI. Center of the Universe bidro med låtene NFT og TRACK ID. FFIs robothund Freke og en GTP3-basert debatt i Reaktor spilte også roller denne kvelden. Museets direktør Frode Meinich ledet programmet. Arrangementet var av plasshensyn kun for inviterte gjester.

21. april åpnet den første store kunstneriske intervensjonen i den nye basisutstillingen Liv og død i Nasjonalt medisinsk museum på Teknisk museum. Artists in residence BodyCartography Project viste spesialutviklet koreografi til utstillingen og en serie foredrag og workshops under tittelen A collection of fluid spaces. Arbeidet er inspirert av embryoets utvikling i livmoren og demonstrerer et kritisk alternativ til de statiske visuelle framstillingene som dominerer i dag.

Sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) åpnet museet 2. juni vandreutstillingen Balansekunst om NVEs arbeid med å balansere ulike hensyn i sitt arbeid med naturfare, vannkraft og energi gjennom 100 år. Artist Marte Wulff spilte og Arne Bjørn Mildal, direktør for IKT og informasjonsforvaltning i NVE, designer Carine Nylander fra Knowit Experience og fotoarkivar Thale Sørlie fra Teknisk museum og forskningsprosjektet Bærekraftige Energinarrativer talte. Utstillingen ble åpnet av museets direktør Frode Meinich og Arne Bjørn Mildal.

Torsdager

Gjennom hele 2022 var det langåpent på museet på torsdager fra 9-21 med vitenshow, formidling i I/O eller tekniske aktiviteter i skaperverkstedene. I tillegg ble alle andre kveldsarrangementer også lagt til torsdag, som den teknologihistoriske foredragsrekken, SENT, studentkvelder, filmvisninger og konserter:

  • 10. februar og 8. september: Gratis studentkvelder med konkurranser og aktiviteter i skaperverkstedene. 30. september: LEGO-fest, en spontan førpremiere på festivalen med 18-års aldersgrense og bar. 10. november: SENT I/O, minifestival, konsert med Niilas, samtaleverksteder om etikk og kunstig intelligens holdt av Cathrine Bui og Michael Puntschuh, workshop i maskinlæring og programmering på sandskriver, en forskningsrobot og andre nye teknologier ved Åpen sone for eksperimentell informatikk, IFI, UiO, DJ Henrik Villard, bar, kunstverket Kitty AI og språkalgoritmen GTP3 som diskuterer temaer fra I/O i debattarenaen Reaktor. Workshopen om etikk og AI var støttet av Sparebankstiftelsen.
  • 24. mars og 1. desember: Stumfilmkonsertene Metropolis og Lyden av Méliès i samarbeid med Cinemateket. Kristin Bolstad, Fredrik Gundersen, Kjetil Schjander Luhr, Christian Skaugen, Erlend Magnus Barratt-Due Solum og Karl Strømme spilte til Metropolis og Bolstad, Luhr og Anders Hofstad Sørås til Méliès’ filmer.
  • 31. mars: På liv og død, om musikk og sykdom på 1700-tallet, konsert med barokkfiolinsonater spilt på originalinstrumenter av Maren Elle, Christian Kjos og Gunnar Hauge og kåserende fortelling av lege og idéhistoriker Anne Kveim Lie.
  • 22.september: Forskerfestival om kroppen med et titalls stands og foredrag i museets foaje i samarbeid med Det medisinske fakultet og Farmasøytisk institutt, UiO. Festivalen var en del av Forskningsdagene.
  • 24. november: Ølmaraton, tre ekspertforedrag om øl ved konservator ved Teknisk museum Ingebjørg Eidhammer, forfatter Lars Marius Garshol og mikrobiolog Tore Hage.

Fra februar arrangerte vi igjen våre månedlige teknologihistoriske foredrag. Disse gir aktuelle innblikk og historiske riss om utvikling av teknologi i arbeid og hverdag, infrastruktur, industri, forskning, medisin og helse, naturvitenskap og ingeniørfag. Foredragsrekken arrangeres av Teknisk museum i samarbeid med Teknologihistorisk Gruppe (THG) i Tekna,  NITO – Oslo avdeling, og Teknisk museums venneforening. Årets foredrag har vært:

  • Hvorfor ser båter ut slik de gjør? Foredrag om utviklingen av båters form de siste 200 år ved Bjørn Pedersen. Han har lang fartstid innen shipping og skips- og sjøfartshistorie bl.a. som styreformann i Norsk Maritimt Museums Venner.
  • Lydproduksjon i live TV, ved Billy Henningsen, pensjonert lydmikser og lyddesigner i NRK-TV, Professor Emeritus fra Den Norske TV-skolen, Høgskolen Innlandet.
  • Telepolitikk – fra regulering til frislipp. Presentasjon av ett av temaene i museets nye tele- og datautstilling I/O, ved konservator ved Teknisk museum Ketil Gjølme Andersen.
  • Fra nattmann til avfallssug, og dynge til sorteringsanlegg, ved Øivind Brevik, direktør i Samfunnsbedriftene.
  • Farlige fabrikker. Om fabrikktilsynets fremvekst ... og hvorfor også kvinner trengte tilsyn, ved konservator Tone Rasch, Teknisk museum.
  • Fysisk oseanografi – et skandinavisk eventyr ved Joseph Henry Lacasce, professor i meteorologi og oseanografi ved institutt for geofag, Universitetet i Oslo.
  • Kunstig intelligens ved Roar Fjellheim, siv. ing. fra NTH teknisk kybernetikk, gründer av Computas og direktør for forretningsutvikling innen industri og energi.
  • Folkehelsa 60 år. Hvordan ser framtiden ut for norsk helsevesen, kunstig intelligens, helseapper og selvtesting? ved Mette Lundstrøm Dahl, seniorrådgiver ved NITO Bioingeniørfaglig institutt, og Patricia Ann Melsom, tidligere seniorrådgiver ved NITO Bioingeniørfaglig institutt og tidligere redaktør i Tidsskriftet Bioingeniøren.

Andre arrangementer på museet

  • 6. mars: Til kvinnedagen 2022, foredrag om kvinner i lønnet arbeid på 1800-tallet
  • 23. og 24. april: Kodehelg i samarbeid med Vitensenterforeningen og Equinor.
  • 30. juni: Gratis ungdomskonsert med Hkeem og William French i samarbeid med Equinor.
  • 11. og 12. august: TENK Tech Camp ble arrangert for sjette gang på museet med verksteder innenfor teknologi og inspirerende foredrag av kvinner som jobber i teknologibransjen. TENK Tech Camp er en gratis teknologicamp for jenter i alderen 13-18 år i regi av TENK – Tech Nettverket for kvinner. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpnet campen i år.
  • 16. november: Girl Tech Fest, arrangert for andre år på rad på museet. GTF er dagen hvor jenter i 5. klassinger får lære og utforske hva teknologi kan brukes til, et initiativ fra ODA-nettverket, TENK – Tech Nettverket for kvinner, IKT Norge og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

På SENT på Teknisk museum er Lego alltid populært. Foto: NTM/Lars Opstad. 


MANGFOLD OG INKLUDERING 

 I 2022 er det gjort flere tiltak:

  • Museets publikumsprofil speiler ikke helt Oslos befolkning. Vi trenger å gjøre oss relevante for nye besøksgrupper. Museet og vitensenteret skal initiere og delta i prosjekter og aktiviteter ved bibliotekfilialer, ungdomsklubber, utvalgte festivaler og andre relevante møteplasser i Oslo. Museet har hatt bl.a. hatt vitenshow på Deichman-filialene Bjerke, Linderud, Nordtvet, Stovner og Torshov.   
  • Gratis familiebilletter sommeren 2022 er delt ut i bydelene Grünerløkka og Bjerke for å forsøke å utjevne den demografiske fordelingen av våre besøkende.
  • I samarbeid med bydel Grorud fikk 15 ungdommer i alderen 14-18 år sommerjobb på museet. Flere av ungdommene jobbet også på barnefestivalen «Verdens kuleste dag» på Akershus festning den 3. september.
  • Våren 2022 var det aktivitet på tre ungdomsklubber i bydel Grorud, finansiert av Bufdir.
  • 30. juni var det gratiskonsert i Flyhallen med Hkeem i samarbeid med Equinor.
  • I 2022 registrerte vi fått besøk av 1 402 ukrainske flykninger. To grupper har fått tilpassede vitenshow.
  • Talentsenter for realfag har hatt undervisning på filialer ved Hellerud, Hersleb og Persbråten videregående skoler, finansiert av Sparebankstiftelsen DnB ut 2023.
  • I forbindelse med mastergradsoppgaven Can multimodal interventions make educational settings such as museums more accessible for children with autism spectrum disorder? er det jobbet videre med å forbedre tilgjengelighet på museet for elever med behov for spesiell tilrettelegging. I 2022 er det låsbare skap med verktøykasse for hhv. autister og svaksynte og det er kjøpt inn hørselvern og kikkerter. For å forbedre lytteropplevelsen for våre besøkende med nedsatt hørsel er det kjøpt inn høyttaler med mikrofon.
  • Møte med minner er et tilrettelagt besøksopplegg for personer med demens. Vi har omvisninger med erindringsdialog for grupper fra dagsentra og sykehjem. Sang, diktlesning, fotografier, lydopptak og berøring av gamle gjenstander får samtalen i gang.  I 2022 ble det gjennomført 30 omvisninger/grupper. Det var både hjemmeboende personer med demens på dagsenter og folk fra sykehjem og bo-institusjoner. Opplegget er støttet av Den kulturelle spaserstokken.

I 2022 ble det utviklet en boks med en mini-utstilling om arbeidsliv fra 1950 - 1980 i form av tekster, bilder og gjenstander som sykehjem kan bestille. Utstillingene lånes for 3 uker, og vil som regel flyttes og brukes i flere avdelinger. Del av et samarbeid med Tidvis og andre museer.