Skip to main content

Nasjonalt medisinsk museum

Nasjonalt medisinsk museum er landets sentrale forvalter av den materielle og immaterielle kulturarv innen helse- og medisinhistorie. Museet har som mål å være en møteplass for ulike miljøer, forståelser og erfaringer. Det formidles historisk og nyere kunnskap om helse og medisin på en åpen, tverrfaglig og relevant måte, og det legges til rette for utvikling av ny kunnskap og refleksjon.

Formidling

Opplæringsdukke for livreddende førstehjelp. Foto: Haakon Bergseth

Den nye helse- og medisinhistoriske utstillingen Liv og død åpnet i 2021 etter flere års arbeid. Utstillingen har vært et meget verdifullt tilskudd til museets formidling. Den har vært museets mest populære utstilling i antall skolebesøk i 2022, med et samlet besøkstall nærmere 10 000 elever og lærere. Dette inkluderer omvisninger både i denne utstillingen alene og i kombinasjon med andre utstillinger. Liv og død har fått gode tilbakemeldinger fra våre besøkende.

Utstillingen Liv og død inneholder et eget undervisningsrom, Pusterommet, som også brukes til ulike aktiviteter. I 2022 har det blant annet blitt holdt en konsert med barokk kammermusikk fremført av musikerne Maren Elle, Gunnar Hauge og Christian Kjos med kommentarer av medisinhistoriker Anne Kveim Lie. Dansegruppen Body Cartography Project holdt til sammen ni forestillinger i Pusterommet og Liv og død, ledsaget av workshops og forelesninger.

Annet formidlingsarbeid på feltet har blitt drevet gjennom spesialomvisninger i Liv og død og foredrag nasjonalt og internasjonalt. NRKs julenøtter hadde en egen sending fra Liv og død og museets vitensenter knyttet til kroppen som tema.

Nasjonalt medisinsk museum

SAMLINGSARBEID

Etter åpningen av utstillingen Liv og død i 2021, har museet i stor grad jobbet med restanser i samlingsarbeidet. Dette har innebefattet registrering av gjenstander på medisinmagasinet på Kjelsås og gjenstander i det nye magasinet på Gjerdrum, blant annet som en opprydning etter nedtakingen av utstillingen Sunn sjel. Overføringen av katalogopplysninger fra pensjonert lege Per Børdahl til museets Primuskatalog om historiske gruppeportretter fra Fødselsstiftelsen/ Kvinneklinikken er fullført.

Museet utbedret i 2021 brannsikkerhet for det medisinske magasinet på Kjelsås etter støtte fra Kulturrådets sikringsmidler. I den forbindelse ble gjenstandsmateriale plassert på gulv og i uhensiktsmessige hyller langs vegg midlertidig flyttet til andre lokaler på museet – til sammen 27 fullpakkede paller med gjenstander. Deler av gjenstandsmaterialet ble gjennomgått, registrert og fotografert i 2022. Alle gjenstander ble magasinert i det utbedrede magasinet.

Museet har en omfattende medisinsk boksamling fra Rikshospitalet. Samlingen har i stor grad vært uregistrert. I 2021 ble registreringsarbeidet påbegynt, og arbeidet har hatt god fremdrift i 2022. 502 bøker er nå registrert inn i museets katalog og er søkbare via Oria. Dette omfatter blant annet eldre medisinsk litteratur om syfilis og kolera og en antikvarisk medisinbok fra 1616 av Paracelsus.

NETTVERKSSAMARBEID

Nasjonalt medisinsk museum er ansvarlig for museumsnettverket for helse- og medisinhistorie (NMHM), som er ett av Kulturrådets museumsnettverk. Det består rundt 30 museer, der mange er institusjonsmuseer underlagt sykehus. I 2022 ble det årlige nettverksseminaret holdt ved Anno Glomdalsmuseet. Nettverket har en egen nettside http://helseogmedisinhistorie.no.