Oslo vitensenter
Oslo vitensenter på Teknisk museum er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter for teknologi, naturvitenskap og matematikk. Vitensenteret er en arena der de besøkende kan erfare, lære eller fornye sin kunnskap på egne premisser. Oslo vitensenter er landets eldste vitensenter, etablert i 1986. Det er nå 13 regionale vitensentre i Norge med til sammen over 1 million besøkende i 2022.
TeknoLab skaperverksted
Det første skapervekstedet, Teknoteket, ble åpnet i 2015, mens Teknolab har vært i drift siden høsten 2018. Rommene er ettertraktet til bruk både for skolelever og fritidspublikum. Teknolabben er fast tilholdssted for Talentsenter for realfag. Skaperverkstedene handler om å utfordre dagens unge og deres forståelse for teknologi. Forstå at de kan være med å skape nytt, ikke bare forbruke teknologi. I skaperverkstedene tilbyr vi undervisning for skoleklasser innen programmering, elektronikk og digital fabrikasjon, med blant annet bruk av micro:bit, loddebolter og 3D-printere. Realfag, programmering, tverrfaglighet og skaperglede kombineres på en unik måte. I helgene har det vært tilbud i begge museets skaperverksteder. Fritidspublikummet har deltatt i lodding av discokule, tegning og 3D-printing av pepperkakeformer, tegnerobot med micro:bit og «oppdraget». Fra høsten 2023 har Teknolab vært tilgjengelig for helgepublikummet hver helg.
Det er alltid full fart med barn som leker og lærer. Foto til høyre: Haakon Bergseth
DEN TEKNOLOGISKE SKOLESEKKEN – Super:bit
På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet har Vitensenterforeningen, gjennom Den teknologiske skolesekken, fått midler til å gjennomføre grunnleggende programmeringskurs for alle landets 6. klassinger og deres lærere. Oslo vitensenter har ansvaret for Oslo og Nittedal. Fra 2019-2022 har vi kurset 97 skoler i programmering, hatt 5 603 elever og 471 lærere på kurs. Tilbakemeldingene er gode og vi kan meddele at 100 % av lærerne har svart at de tror elevprogrammet bidrar til økt interesse for programmering (1 041 lærere, nasjonal evaluering). Fra høsten 2022 har fokuset vært på lærerkurs, primært ute på skolene, hvor ambisjonen er at rundt 1 900 lærere skal få tilbudet. Prosjektet er et samarbeid mellom den norske vitensenterforeningen, Sparebankstiftelsen DNB og NRK Super.
Våren 2020 startet vitensenterforeningen et digitalt læringstilbud i programmering rettet mot elever på 9. og 10. trinn. Prosjektet ble videreført i 2022. De aller fleste klassene gjennomfører nå opplegget fysisk på museet, og det er i tillegg mulig å følge opplegget digitalt fra skolestua. Prosjektet har navnet Kodekraft, og er finansiert av Equinor. Oslo vitensenters ansvarsområde er Oslo og Nittedal. I løpet 2022 deltok 1 740 elever og lærere i dette prosjektet.
TALENTSENTER FOR REALFAG
Etableringen av talentsentre i realfag er en oppfølging av realfagsstrategien Tett på realfag, som lagt frem av Kunnskapsdepartementet høsten 2015. Talentsenteret i realfag er et tilpasset opplæringstilbud for elever med stort læringspotensial. Våren 2019 ble talentsenterprogrammet etablert som et permanent opplæringstilbud for elever med stort læringspotensial, underlagt opplæringsloven, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Talentsenteret er et tilbud til elever på 7. til 10. trinn i grunnskolen, samt elever som går de to første årene i videregående opplæring.
Talentsenteret i realfag tar utgangspunkt i teoretiske realfag som matematikk, kjemi, fysikk og biologi, og integrerer de med teknologiutvikling, prototyping og praktisk bruk av teori. Plikten i opplæringsloven til å tilpasse opplæringen gjelder også for elever som trenger ekstra faglige utfordringer, som er spesielt ivrige etter å lære, og som fort kjeder seg fordi de raskt mestrer de oppgavene de får.
Talentsenteret i realfag ved Oslo Vitensenter har i 2022 hatt 396 elever fra fire forskjellige fylker fordelt på 5 filialer.
Gjennom samarbeidet med Sparebankstiftelsen DnB har det blitt opprettet tre filialer på tre forskjellige videregående skoler i Oslo. Elever fra nærliggende ungdomsskoler deltar på disse filialene. I august 2022 åpnet vi en ny filial i Kongsberg for å utvide vårt tilbud til en større del av Østlandsregionen.
Undervisning i Nordlys-rakettoppskytning. Foto over: Haakon Bergseth
SKAPERSKOLEN – DER SKAPERKULTUREN MØTER SKOLEKULTUREN
Naturfagsenteret UiO og de regionale vitensentrene har fått midler fra Sparebankstiftelsen DNB til det treårige prosjektet Skaperskolen. Skaperskolen består av flere virkemidler deriblant kompetanseheving for lærere, nettressurser, skaperfestivaler, en YouTube-kanal for barn og ungdom og en didaktisk plattform for å bringe skaperkulturen inn i skolen. I 2022 er det gjennomført lærerkurs i skaperskolemetodikk, og i oktober ble landets største skaperfestival gjennomført i samarbeid med Deichmanns i Bjørvika. Rundt 17 000 besøkende ble registrert i løpet helgen festivalen varte.
Konsentrerte Lærere på kurs hos Teknisk museum. Foto Haakon Bergseth