Samlingene
Samlingsforvaltning
Samlingsforvaltningen har som mål å ta vare på kulturarven for fremtidige generasjoner og omfatter alle aktiviteter og tiltak som sikrer at samlingene blir tatt vare på, dokumentert og gjort tilgjengelig for allmennheten. Samlingene skal være tilgjengelige for bruk og formidling i museet, og for allmennheten generelt til forskning og formidling.
Museets samlinger består i dag av mer enn 90 000 gjenstander, 2,65 millioner fotografier, 140 000 bøker og tidsskrifter og 1 700 hyllemeter arkiv. I 2022 har det vært god fremdrift i det løpende samlingsarbeidet. Det er tatt inn totalt 118 gjenstander, 16 papirarkiver og et digitaltskapt arkiv. Inntakene favner bredt og omfatter blant annet en oppmaskingsmaskin for stopping av nylonstrømper, 57 spader produsert av Christiania Spigerverk og Norges første serieproduserte hurtiglader for elbil satt i drift i Sandnes i 2011. 762 gjenstander og 16 456 fotografier er registrert inn i museets databaser.
DigitaltMuseum utgjør museets viktigste publiseringskanal for samlingene, der det publiseres registreringsdata og fotografier med så åpne rettigheter som mulig for å gi størst mulig bruk. Ved utgangen av 2022 er 35 903 gjenstander og 112 953 fotografier tilgjengelige på DigitaltMuseum. Fotografier fra Oslo er også tilgjengelige på nettstedet www.oslobilder.no. Museets arkiv publiseres på Arkivportalen. Museet bruker sentrale fellestjenester innen samlingsforvaltningen, som nettstedene kulturnav.org, digitaltmuseum.no, oslobilder.no og databasen Primus. Museet har fast ansvar for to autoritetsregistre i KulturNAV. Disse er personregisteret Personer Industrihistorie og organisasjonsregisteret Industribedrifter. I tillegg har museet sammen med Preus og Folkemuseet tatt ansvar for oppfølging av Fotografregisteret.
SAMLINGSARBEID
Høsten 2022 har samlingsarbeidet ved et av museets fjernmagasin vært i fokus. Museets konservatorer, fotograf og gjenstandskonservatorer har gjennomgått gjenstander som har vært del av arbeidet med utstillingene I/O, Liv og Død, gjenstander som ble flyttet etter vannlekkasje i magasinet i 2018 og en lang rekke inntak fra de siste årene. Arbeidet har bidratt til å tilgjengeliggjøre gjenstander som en evighetsmaskin museet mottok i 1952 og som ble laget på bestilling ved Vulkan mekaniske verksted og en Metro-reiseradio fra Størens radiofabrikk produsert i 1948, for å nevne noen. Totalt har 357 gjenstander blitt magasinert. Det utgjør om lag 42 palleplasser. Et mål har vært å frigjøre gulvarealer til arbeidet med den kommende Energiutstillingen og over 100 kvadratmeter er nå klart til gjenstandsarbeidet.
dokumentasjon av elko
I 2021 og 2022 gjennomførte museet på oppdrag fra Elko dokumentasjon av fabrikken på Åmot i Modum. Produksjonsbedriften Elko på Åmot i Modum kommune har i mange år vært Norges ledende produsent av installasjonsmateriell. Elko stikkontakter er markedsledende, og alle nordmenn har berørt en Elko lysbryter. Fabrikken har nå flyttet til Tyskland og Polen, og driften er lagt ned i Norge. Museet filmet produksjonen av en stikkontakt og en lysbryter, fra støpning av plast til sammensettingen av ulike deler. Dette har resultert i to korte filmer: Slik lages lysbryter og Slik lages stikkontakt.
Teknisk museum har en lang historie i å drive industridokumentasjon, og dokumentasjonen av Elko er et godt bidrag til samlingen.
Digitalisering av DEXTRA Photo
I 2022 har digitaliseringen av DEXTRA Photo-samlingen fortsatt med god progresjon. I løpet av året er det digitalisert, registrert og publisert 17 879 fotografier. Per 2022 var det totalt publisert 40 000 fotografier fra DEXTRA Photo på Digitalt Museum. Disse er blitt lastet ned i god oppløsning 6 854 ganger til fri bruk.
Digitaliseringsarbeidet ved museet skal forene høyest mulig kvalitet som yter originalmaterialet rettferdighet med ressurseffektiv produksjon. I 2022 har fotografier fra arkivet etter fotografen P.A. Røstad og fotografen Frits Solvang vært prioritert. Røstad drev et enmanns-bildebyrå på Grefsen i Oslo, og bildene hans viser steder og landskap i hele Norge. Solvang etablerte seg som selvstendig fotograf i 1970 og dokumentert teaterforestillinger for en rekke av landets teatre, arkitektur og produktfotografering på oppdrag fra reklamebyråer og næringslivet.
I 2022 har museet fått digitalisert tre av totalt 140 negativalbum fra Knudsens fotosenter hos Senter for Kulturarvsdigitalisering hos Nasjonalbiblioteket. Det er inngått avtale om digitalisering av både de resterende albumene og ytterligere materiale fra samlingene.
DEXTRA Photo eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert på museet.
malerimagasinet
Museet har i 2022 påbegynt arbeidet med å overflytte museets samling av malerier og monterte bilder til fjernmagasin. Bildene har vært oppbevart i uegnede, midlertidige lokaler. I 2020 investerte museet i nytt reolanlegg for bilder i et av museets fjernmagasin. I 2022 har maleriene fra Jubileumsutstillingen i 1914, malt av teatermaler Jens Wang, blitt pakket, transportert til magasinet og montert i nye reoler. Maleriene viser sentrale norske industribedrifter og skipsverft som Akers mekaniske verksted, Moss verft og Christiania Spigerverk.
telesamlinger
Teknisk museum er den sentrale institusjonen i Norge for innsamling, forvaltning og tilgjengeliggjøring av materiell og immateriell kulturarv innenfor telesektoren. Gjennom sammenslåingen med det tidligere Telemuseet ble det overtatt nærmere 20 000 gjenstander, om lag 480 000 fotografier, 242 registrerte arkiver og et fagbibliotek på om lag 6 400 bind. Arbeidet med disse telehistoriske samlingene står sentralt i museets samlingsforvaltningsplan for perioden 2022-2026.
Mange av de telehistoriske gjenstandene vises i den nye utstillingen tele- og datautstillingen I/O. I tillegg har museet et betydelig antall gjenstander som inngår i telehistoriske utstillinger og samlinger rundt om i landet. Det arbeides med gjennomgang av disse samlingene og den regionale virksomheten. Museet har i 2022 vært på befaring til våre utstillinger og samlinger ved telegrafbygningen i Lødingen, Sørvågen radio i Lofoten og Tromsø kringkaster på Langnes.
Ved sammenslåingen med Telemuseet i 2018 overtok Teknisk museum også to fredede bygg på Rundemanen i Bergen; Bergen Radio sendestasjon og et tilhørende maskinhus. Sendestasjonen har i 2022 blitt tilkoblet vann og sanitæranlegg.
INNSAMLINGSPLAN
Museet har i 2022 utarbeidet ny innsamlingsplan for perioden 2023 til 2027. Planen angir mål for utvikling av og tilvekst til museets samlinger innen teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Den forholder seg til museets øvrige planer og strategier og til museumsmeldingen Musea i samfunnet sine overordnede mål for norsk museumssektor for helhetlig samlingsutvikling, trygg ivaretagelse og aktiv samhandling. Museet vil i den kommende femårsperioden prioritere blant annet samtidsdokumentasjon, gjenstander og arkivmaterialet knyttet til klima og bærekraft og jobbe for økt mangfold i samlingene.
SAMLINGSARBEID
Utlån og innlån av museumsgjenstander
Museet låner ut gjenstander og arkivalia til utstillinger ved museer og institusjoner i inn- og utland. I 2022 har museet lånt ut gjenstander til flere museer som Østfoldmuseene, Preus fotomuseum, Haugalandmuseet, Norsk Folkemuseum, De Kongelige samlinger og Telemuseet på Sørvågen og i Lærdal. Enkelte av utlånene har innbefattet kurérvirksomhet og bistand med montering. Museet har også lånt inn gjenstander og kunst i forbindelse med utstillingen I/O og samarbeidsprosjektet med Nasjonalmuseet Sand i maskineriet. Totalt har museet om lag 60 aktive utlånsaker, og innlån fra 50 institusjoner og privatpersoner til flere av våre faste og temporære utstillinger.
Fotografering
Museets fotograf har i 2022 særlig arbeidet med gjenstands- og samlingsfotografi knyttet til I/O og samlingsarbeid på et av museets fjernmagasin. Dette har omfattet bilder til markedsføring av utstillingene, samt utstillingsdokumentasjon og fotografering av arrangementer og løpende enkeltoppdrag fra kollegaer.
Konservering
Konservering ved museet er knyttet til utstillings-, utlåns- og samlingsforvaltningsarbeidet. I 2022 har fokuset særlig vært på de delene av samlingene som har inngått i I/O og samlingsarbeid på et av museets fjernmagasiner. Konservering av gjenstander til I/O har foregått i konserveringsverkstedet i museets temporære utstillingshall. Det har gjort det mulig for publikum å følge gjenstandsarbeidet etter hvert som utstillingene tar form.
Museet har i 2022 utarbeidet ny sikringsplan for museets anlegg og samlinger. På bakgrunn av risiko- og sårbarhetsanalyser av anleggene er det utarbeidet tiltak for sikring av samlingene.
Museets utstyr og fagpersoner har i 2022 vært utleid til andre museer og kulturarvsforvaltere
Bibliotek
Biblioteket inneholder en av Norges største samlinger med teknologi- og industrihistorisk litteratur, i tillegg til en omfattende samling medisinhistoriske, telefaglige og vitenskapshistoriske bøker. Registrering av den medisinske boksamlingen har fortsatt i 2022. I arbeidet med registrering av medisinsk boksamling har antikvariske bokskatter blitt lagt til basen. Museets (så langt) eldste registrerte bok omhandler Aristoteles filosofi, er skrevet på latin og utgitt i 1554.
Museet har også fortsatt arbeidet med registrering av bibliotekets magasinsamling av internasjonale tidsskrifter inn i ALMA.
Museet har påbegynt en oppgradering av biblioteket for å øke tilgjengelighet og bruk for museets ansatte. Det er også utarbeidet planer for å gjøre biblioteket mer tilgjengelig for publikum. Det er utarbeidet en ny romløsning, referansesamlingene og tidsskriftene er revidert. Relevant museumsfaglig litteratur, nye bøker i samlingene og aktuelle fagområder vil bli lettere tilgjengelig i selve biblioteket.
Arkiv
I 2022 har museet registrert 17 arkiver i ASTA. Alle arkivene er publisert på Arkivportalen. Av de nye arkivene kan nevnes arkivet etter T.J. Torgersens symaskinforretning, arkivet etter Christiania Maskinverksted, populært kalt, og arkiver etter Rikshospitalet som kom til museet i 2003. Et større pasientjournalarkiv fra Distriktstannklinikken i Vikersund ble avlevert Interkommunalt Arkiv Kongsberg i 2022. Disse avleveringene har frigjort plass til mer sentrale deler av medisinsk arkivsamling.
Terella-eksperimentet viser hvordan nordlys oppstår. Foto: Thomas Fjærtoft
Fra instrumentutstillingen. Foto: Håkon Bergseth
Nøkkeltall for samlingsarbeidet
År |
2022 |
2021 |
2020 |
2019 |
2018 |
2017 |
2016 |
Antall gjenstander estimert |
91 942 |
91 824 |
91 701 |
91 643 |
91 611 |
60 000 |
60 000 |
Reg. gjenstander i Primus |
74 986 |
74 224 |
77 385 |
76 906 |
76 611 |
49 560 |
48 768 |
Reg. gjenstander inneværende år |
762 |
291 |
479 |
295 |
27 051 |
792 |
986 |
Publiserte gjenstander Digitalt Museum |
35 903 |
35 367 |
35 039 |
34 548 |
33 767 |
16 148 |
15 862 |
Antall fotografier (estimat) |
2 674 450 |
2 674 450 |
2 674 450 |
2 653 000 |
2 650 000 |
2 200 000 |
2 200 000 |
Reg. foto i Primus og Fotostation |
571 407 |
554 951 |
199 523 |
161 302 |
160 302 |
102 654 |
74 256 |
Reg. foto inneværende år |
16 456 |
23 712 |
38 221 |
1 000 |
57 648 |
28 398 |
5 714 |
Publiserte fotografier DigitaltMuseum |
112 953 |
96 497 |
82 803 |
67 608 |
67 116 |
43 090 |
42 140 |
Antall arkiver |
506 | 489 |
482 |
480 |
478 |
128 |
126 |
Registrerte arkiver i Asta |
323 |
306 |
408 |
405 |
391 |
25 |
23 |
Registrerte arkiver inneværende år |
17 |
7 |
3 |
14 |
366 |
2 |
– |
Publiserte arkiver på arkivportalen |
141 |
123 |
75 |
45 |
31 |
15 |
11 |