Styrets årsberetning
Stiftelsen Norsk Teknisk Museum er et av Norges største samtids- og historiske museer. Museet er nasjonalmuseum for teknologi, naturvitenskap, industri og medisin og skal anskueliggjøre og spre kunnskap om vekselvirkningen mellom disse feltene og samfunnet for øvrig. Museet holder til i egne lokaler på Kjelsås i Oslo og er i hovedsak finansiert gjennom offentlige midler. I tillegg kommer inntekter fra private aktører, samt egeninntekter.
Virksomhetens overordnede mål, utfordringer og satsingsområder følger retningslinjene som knytter seg til overføringene fra Kulturdepartementet, Helsedirektoratet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Kunnskapsdepartementet samt museets vedtekter. Museets hovedmål er å sikre materiell og immateriell kulturarv fra fortid og samtid som en uerstattelig kilde til innsikt, identitet og opplevelse.
Museet er underlagt Åpenhetsloven. Arbeidet med aktsomhetsvurderinger er innledet høsten 2022, og det skal redegjøres for aktsomhetsvurderingen i en egen redegjørelse som fullføres våren 2023 og som seneste 30. juni 2023, vil bli publisert på museets hjemmesider.
Museet har i 2022 hatt 223 113 besøkende ved museet samt 11 800 besøkende ved eksterne arenaer og 244 elever i digital undervisning, til sammen 235 157 besøkende. Besøket utgjør en økning på 56,8 prosent fra 2021. Økningen i besøket skyldes gjenåpning av samfunnet etter Covid19-pandemien, som blant annet har medført lavere besøkstall enn normalt i 2020 og 2021. Besøket ved museet registreres i museets kassasystem.
Norsk Teknisk Museum er i særstilling blant museene i Norge når det gjelder besøk av barn og unge.I alt besøkte 117 261 personer under 18 år museet i 2022, noe som tilsvarer 52,6 prosent av besøket. Museet ble besøkt av 47 410 skoleelever og lærere. Det er 28 215 flere enn i 2021. Skoleelever utgjør 33,4 prosent av andelen barn og unge som besøker museet. Museet vil i tiden fremover jobbe for å videreutvikle nåværende drift og besøkstall.
Formidling
Norsk Teknisk Museum satser bredt på formidling gjennom å produsere nye utstillinger og ha en omfattende skolevirksomhet, et bredt aktivitetsprogram og arrangement rettet mot spesielle målgrupper. Museets hovedsatsning i 2022 har vært den nye basisutstillingen I/O. Utstillingen ble åpnet 7. april 2022 av HKH Kronprins Haakon.
Forvaltning
Museets samlinger består av om lag 91.000 gjenstander, 2,65 millioner fotografier, 1.700 hyllemeter arkiv og mer enn 140.000 bøker. Det ble katalogisert 16 456 fotografier og registrert 762 gjenstander i 2022.
Forskning
Museet deltar i flere forskningsprosjekter ledet av ulike institusjoner, og leder selv to større prosjekter støttet av Kulturrådet; Prosjektet «Museenes kunnskapstopografi» (2018-2023) er støttet av Kulturrådets museumsprogram Forskning i museer. Prosjektet «Bærekraftige energinarrativer. Industrimuseer møter klimakrisen» (2021-2024) er støttet av Kulturrådets Samfunnsrolleprogram.
I tillegg til arbeid med utstillinger og flere bokprosjekter, er det tre ansatte som har holdt på med doktorgradsstudier:
Doktorgradsprosjektet Science, Identity and belonging (SIB) - Co-designing with young people at a Science museum, a qualitative study of process, som ble utført ved School of Museum Studies, University of Leicester, ble fullført I 2022. Prosjektet utforsket hvordan museene kan være en aktiv del av barn og unges læringsverden, i en serie medvirkningsverksteder.
Doktorgradsprosjektet Hofgaard-maskinen – en tidlig norsk datamaskin? ble innledet ved Institutt for historiske studier ved NTNU i 2019. Prosjektet tar utgangspunkt i en gjenstand i museets samling, som kan kaste nytt lys over tidlig datahistorie.
Doktorgradsprosjekt Mellom erfaring og vitenskap – opprettelsen av det moderne ølet i Norge 1860-1890 ble også startet ved Institutt for historiske studier ved NTNU i 2019. Prosjektet tar utgangspunkt i museets historiske arkiv etter Ringnes Bryggeri.
Nasjonale museumsnettverk
Norsk Teknisk Museum har ansvar for koordinering og utvikling av Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie og Nettverk for teknologi- og industrihistorie. I tillegg deltar museet i Nettverk for vitensentre, Nettverk for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie, Nettverk for fotografi, Nettverk for musikk og musikkinstrumenter, Samtidsnettverket og Nettverk for kvinnehistorie.
Internasjonalt samarbeid
Norsk Teknisk Museum har vært aktiv i flere internasjonale nettverk og samarbeidsprosjekter. Museet er med i Artefacts, et internasjonalt museumsnettverk med fokus på museumsforskning innen teknikk- og vitenskapshistorie. Nasjonalt medisinsk museum er medlem i nettverket International Association of Medical Museums og samarbeider med European Association for the History of Medicine and Health. Museet er assosiert partner i forskningsprosjektet Museums and Industry: Long Histories of Collaboration, som ble tildelt støtte gjennom et europeisk forskningsprogram i 2022 og starter opp i 2023.
Norsk Teknisk Museums Venner
Foreningen Norsk Teknisk Museums venner er formelt uavhengig av Stiftelsen Norsk Teknisk Museum, og fører eget regnskap. Femti prosent av innbetalt medlemskontingent tilfaller museet, noe som utgjorde kr 304 375 i 2022. Venneforeningens medlemmer har gratis inngang i museet. Den personlige medlemsmassen i foreningen var 832 i 2022 og antall bedriftsmedlemmer var 5.
Organisasjon, bygg og helse, miljø og sikkerhet
Frode Meinich er museumsdirektør. Museet sysselsatte i alt 113 personer og det ble utført 70,4 årsverk i 2022. Det er registrert én arbeidsulykke som medførte mindre personskader i 2022. Sykefraværet var på 6,6 prosent. Arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er gjennomført i tråd med plan og budsjett. Museet driver ikke virksomhet som forurenser det ytre miljøet utover det som er tillatt gjennom lover og forskrifter.
Museumsbygget ble oppført i 1985 og bærer i dag preg av mer enn 35 års slitasje. Utgifter til drift og nødvendig vedlikehold av museumsbygningene har i 2022 vært kr 11 065 110, som er 15,4 prosent over budsjett.
Tiltak mot diskriminering og for tilgjengelighet
Det legges vekt på likestilling i museet, og det er lik lønn for likt arbeid. 69 av de ansatte var kvinner og 44 var menn. Museet har syv ansatte med etnisk minoritetsbakgrunn. Museet har i sitt formidlingsarbeid et særlig fokus på tilgjengelighet. I 2022 har museet blant annet videreført et prosjekt med formidling rettet mot personer med demens, utenom museets ordinære åpningstid. Utstillingslokalene er på de fleste områder tilfredsstillende tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne. Rapport om museets redegjørelse etter likestillings- og diskrimineringsloven finnes i museets årsrapport.
Økonomi
Museets finansielle risiko er ansett å være begrenset. Museet har plasseringer i verdipapirfond med en samlet markedsverdi på kr 13 666 407, foruten bankinnskudd.
Museet har god styring, økonomisk kontroll og likviditet. Kulturdepartementet står for grunnfinansiering av driften med kr 34 785 000. Til Nasjonalt medisinsk museum har Helse og omsorgsdepartementet gjennom Helsedirektoratet bidratt med kr 8 050 000. Til drift og utvikling av Vitensenteret, mottok museet fra Vitensenterutvalget, oppnevnt av Norges forskningsråd på vegne av Kunnskapsdepartementet, kr 8 800 000. Til drift av teleområdet mottok museet kr 7 300 000 i tilskudd fra Kommunal- og distriktsdepartementet. I tillegg er det inntektsført kr 842 698 i regionalt tilskudd fra Kommunal- og distriksdepartementet som har vært avsatt til installasjon av vann- og sanitæranlegg på Rundemanen. Museet har mottatt ekstraordinære tilskudd fra Kulturdepartementet med kr 2 300 000 i støtte i forbindelse med Covid19-pandemien. Av mottatte midler fra privat næringsliv har museet inntektsført anvendte midler kr 9 675 940. De største private bidragene er fra Sparebankstiftelsen med kr 4 275 473 til flere prosjekter, Ferd med kr 3 211 405 til Talentsenteret og Equinor med kr 1 695 478 til ny energiutstilling og til prosjektet Kode Kraft. I tillegg finansieres museets drift av inngangspenger, salg i museumsbutikken og andre egeninntekter.
Samlede driftsinntekter i 2022 var kr 105 874 638. Dette er kr 7 299 242 over budsjett. Dette skyldes høyere inntekter fra salg av billetter, butikksalg og arrangementsinntekter enn budsjettert, samt ekstraordinært tilskudd fra Kulturdepartementet. Resultatet for 2022 viser et underskudd på kr 1 205 913 som dekkes av egenkapitalen. Underskuddet skyldes planlagt bruk av oppsparte midler til realisering av den nye permanente utstillingen I/O. Stiftelseskapitalen og øvrig egenkapital anses som forsvarlig for fortsatt drift. Regnskapet bygger på prinsippet om fortsatt drift, da grunnlaget for dette er til stede. Styret mener regnskapet, sammen med styrets beretning gir en rettvisende oversikt over utvikling og resultatet av museets virksomhet og økonomiske stilling. Det er tegnet styreansvarsforsikring.
Styresammensetning 2022
Oppnevnt av Kulturdepartementet: |
Valgt av foreningen Norsk Teknisk
|
Valgt av og blant de ansatte
|
Dag Terje Andersen (styreleder) | Trond Markussen | Shahzia Vira |
Zaineb Al-Samarai | Ragnar Skjærstad | Arne B. Langleite |
Arnfinn Bjerkestrand | Anne Brit Thoresen (1. varamedlem) |
Thomas B. Fjærtoft (1.varamedlem) |
Lise L. Randeberg | Nils Marstein, (2. varamedlem) |
Ellen Lange (2. varamedlem) |
Ingunn Rotihaug | ||
Antonio Cataldo (1. varamedlem) |
||
Runa Haug Khoury, (2. varamedlem) |