Slik ble utstillingen til
Etter oppstarten høsten 2021 gikk arbeidet med energiutstillingen inn i en ny fase i 2022. Gjennomføringen av en anbudskonkurranse endte med at arkitektkontoret LPO ble engasjert som utstillingsdesigner. Kontrakten ble undertegnet i februar samtidig som en ny prosjektleder/controller tiltrådte. Samarbeidet med LPO har lagt rammene for mesteparten av aktivitetene gjennom året. Det har vært avholdt jevnlige møter og worksshops der arkitektene sammen med prosjektgruppa har diskutert hvordan utstillingskonseptet kan gis et romlig uttrykk. Ved utgangen av året er LPO i ferd med å avslutte det arkitektoniske detaljeringsarbeidet. Som ledd i denne prosessen ble det gjennomført en Bauprobe der designelementer og installasjoner ble utprøvd i realistisk skala på museet. Londonbaserte Science Project deltok under en av workshopene. Arbeidet har resultert i forslag til design for to av utstillings hovedinstallasjoner – Orakelet og Akselerasjonstunnelen. Et stramt budsjett bidrar til at det har vært arbeidet med styrking av utstillingens finansiering. Det er blant annet søkt om støtte fra Sparebankstiftelsen om bidrag til utvikling av orakelet. Prosjektgruppa ønsket at utstillingskonseptet skal «legges ut på høring» og planlegger flere workshops og åpne møter på museet der publikum inviteres til å være med å påvirke utformingen av utstillingen. utforming. Konseptet er også presentert for en gruppe lærere fra Linderud skole som fungerer som fokusgruppe for prosjektet.
Energitemaet favner bredt. Energi kan beskrives i tekniske og naturvitenskapelige termer, men også relateres til bredere samfunnsmessig kontekster. Omsetning og bruk av energi må forstås i lys av politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle forhold. Museets gjenstandssamling gir en unik mulighet for å beskrive utbygging og bruk av ulike energiformer i Norge, både fossile og fornybare. Ikke minst gjelder dette elektrifiseringen av samfunnet innenfor industrien og husholdningene fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Utstillingen har en historisk oppbygging, men er likevel rammet inn av dagens energikrise. Fordi vi står midt i debatten om hvordan denne krisen skal løses, må utstillingen også håndterer et framtidsperspektiv. I utstillingen er Oraklet stedet der publikum inviteres til å delta i diskusjonen om hvordan framtidssamfunnet kan komme til å se ut. I denne delen av utstillingen diskuteres ikke bare de teknologiske utfordringene knyttet til framtidens energibruk, men også behovet for en mer bærekraftig organisering av samfunnet.
Utstillingen støttes av Equinor. Forskningsprosjektet Bærekraftige energinarrativer som er et samarbeid mellom museet og andre museer og institusjoner i Nettverk for industri- og teknologihistorie, er støttet av Norsk Kulturråd. Utstillingen åpner i januar 2024.
Ketil Gjølme Andersen
Førstekonservator
Foto: Norsk Teknisk Museum
Hvor: Norsk Teknisk Museum
Når: Fra januar 2024
Les også:
Kurator:
Anvsarlig for interaktivitet:
Prosjektleder:
Sponsor/samarbeid:
Kommunikasjon: