Skip to main content
           

To english site

Plast i det moderne Norge

Temaet for utstillingen er produksjon og bruk av plast i et historisk perspektiv. Her kan du se maskiner som har laget plastprodukter for industri, husholdning og klær.

De utstilte gjenstandene er i ulike plastmaterialer. Telefoner og stikkontakter fra mellomkrigstiden i bakelitt vises sammen med klær, møbler og emballasje i syntetisk plast som ble vanlig etter andre verdenskrig.

Plast er en del av vår hverdagskultur. Materialet symboliserer det uekte og billige og tidens bruk- og kastmentalitet. Uten tvil har plasten bidratt til det stadig voksende søppelberget. I dag er mye oppmerksomhet knyttet til resirkulering og miljøspørsmål. Men plast har også bidratt til å gjøre samfunnet mer demokratisk ved at forbruksvarene har blitt billigere. 

I utstillingen finner du blant annet:

Plastbåt Skibsplast 1957

Den første norske plastbåten ble produsert i 1953. Fire år senere laget den 19-årige møbelsnekkeren Roald Skibsrud sin første plastbåt. Han grunnla selskapet Skibsplast som laget billige og populære båter for fritidsmarkedet. Plastbåtene er lette og vedlikeholdsfrie og har nesten utkonkurrert de tidligere trebåtene.

Bakelittpresse 1930

Gjenstander av bakelitt lages ved at plastmaterialet varmes opp, støpes og presses. Denne maskinen ble drevet med håndkraft. Pressen ble brukt ved Norsk Teknisk Porselensfabrik i Fredrikstad, som var landets første bakelittprodusent. Det ble blant annet laget turkopper på denne maskinen.

Skallstol Pop-Corn 1968

Stolen ble designet av Sven Ivar-Dysthe for Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 1967-68. Den røffe plaststolen kan sees i sammenheng med popkunsten som var populær på sekstitallet. Stolen ble produsert ved Møre Lenestolfabrikk og Westnofa AS i Sykkylven, senter for norsk møbelproduksjon. Stolen er utlånt av Henie-Onstad Kunstsenter.

 

Plastbåt, Skibsplast 1957. Foto fra utstillingen.

Plastbåt, Skibsplast 1957

Bakelittpresse. Foto fra utstillingen.

Bakelittpresse fra 1930

Skallstolen Pop-Corn fra 1968. Foto fra utstillingen.

Skallstolen Pop-Corn fra 1968

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbake til toppen