Skip to main content

Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge 1940 – 1945

De bygget landet

«Krigsfanger har krav på at deres personlighet og ære blir respektert.» – Utdrag fra Genève konvensjonen av 1929, paragraf 3

Krigsfanger i sengene sine. Historisk foto.

Foto: Riksarkivet PA 0276, Leiv Kreybergs arkiv, fotograf: ukjent

Om 100 år vil OTs betongstøpte konstruksjoner fortsatt ruve i landskapet. Tuftene der fangeleirene stod vil derimot være forsvunnet. Også krigsfangenes og tvangsarbeidernes historier forsvinner hvis vi ikke tar vare på dem.

Foto: Romsdalsmuseet, fotograf: ukjent

I løpet av krigen ble det bygget 20 nye flyplasser og like mange nye kraftverk her i landet. Ved krigens slutt kunne man produsere 30 prosent mer kraft enn ved krigens begynnelse. Både sør og nord i landet ble jernbanen kraftig forlenget. Det eksisterende veinettet ble utbedret og det ble bygget tallrike nye veier, broer og kaianlegg. Langs kysten ble over 300 kystfort ferdigstilt. Mer enn noen annen byggherre på tysk side bidro OT til at prosjektene ble gjennomført. I Norge er mange av byggverkene ennå i bruk.

Tvangsarbeidere spar snø. Foto

Foto: Riksarkivet, RAFA3309_68a, fotograf: Pieper

Selv om hovedansvaret for den brutale behandlingen av krigsfanger og tvangsarbeidere lå hos SS og Wehrmacht var OT på ingen måte en uskyldig part. Organisasjonen var del av Det Tredje Rikets maktapparat og bærer av den nazistiske ideologien. Dét er den viktigste grunnen til at anslagsvis 4000 personer omkom mens de arbeidet for OT i Norge.

«Krigsfanger har krav på at deres personlighet og ære blir respektert.»
Utdrag fra Genève konvensjonen av 1929, paragraf 3

To tvangsarbeidere på en gravplass med mange enkle trekors. Foto

Riksarkivet, fotograf: Leiv Kreyberg


Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen